28.2.15

Jappie Breimer verliest ongeslagen status aan koploper!




Wim de Groot met de hakken over de sloot.


Vrijdag 27 februari 2015 werd in de onderlinge competitie volop gestreden.

Er stonden dan ook een paar mooie confrontaties op het indelingsprogramma!

Herman Beks kreeg al vrij snel in de opening een paard te pakken. Een lastige penning bezorgde Jappie Breimer zijn eerste nederlaag van dit seizoen!
Met een pionzetje werd het paard getackeld. Jappie zag het vervolg niet zitten met een stuk minder en geen enkele compensatie, hij gaf op. Wel jammer natuurlijk, met nog een paar partijen te gaan had hij de ongeslagen status kunnen handhaven.

Wim de Groot had het moeilijk tegen de op dreef zijnde Hans Starreveld. Hij verkreeg in het middenspel een paard en loper tegen een toren en een pion van Wim.
Hans vergat echter de dames af te ruilen. Wim ging door het oog van de naald, want een pion van Hans stond op promoveren! Wim gaf een aantal schaakjes en de koning raakte op drift en dobberde op de woeste baren wat rond. De koning kwam vast te zitten in het net. Mat.

 Chris Draijer won in de opening een pion, maar schijn bedriegt. Hij verloor nogal wat tempo's. Frans Lagerwaard wist daar wel raad mee. Met een krachtige aanval op de koning moest Chris een paard geven. Het werd een tactisch gevecht.
 Beide spelers hielden er een goed gevoel aan over. Er werd gestreden tot het gaatje.
Beiden mochten geen enkele fout maken. Wat restte was een moeilijk eindspel. Chris had drie pionnen en Frans een loper en nog een randpion. De koning van Frans had twee zetten nodig om de f-pion op te ruimen. Dat was onmogelijk, want dat kostte de a-pion. Zou Frans niet naar de pion gaan, dan kon Chris het tempo behouden, remise.

Remise partijen kunnen ook interessant zijn! Douwe Tjerkstra had een mooie partij tegen Hans Kloots. Met aanvallend spel maakte hij in het middenspel een kwaliteit buit en daarna vielen nog een aantal pionnen.
Hans probeerde met een paardzetje nog een matdreiging te creëren. Douwe loste dit op met de toren op f1 te plaatsen. Na nog wat zetten was het voor Hans over en uit. Te veel materiaal achter.


Trienke Wijmenga en Sijtze van der Wal kwamen tot een puntendeling.
Ondanks een pion achter weigerde Trienke een remise aanbod. Natuurlijk duurde dat niet lang en werd de remise al snel een feit.

Jan Wevers kwam zeer goed uit de startblokken. Auke Wouda had geen antwoord op de inslag op g7.
De dame van Jan rausde de hele koningstelling aan flarden. Auke spartelde nog wel tegen. Het mocht niet baten.

Tjeerd de Vries won een kwaliteit. Cornelis Jellesma moest zijn toren geven, anders zag het er heel beroerd uit.

Tjeerd kon na het veroveren van de kwaliteit en nog een pion gewoon de aanval doorzetten. Cornelis gaf op.


Uitslagen 21e ronde onderlinge competitie gespeeld vrijdag 27 februari 2015.


 Wit                                    Zwart                                   
Uitslag 
Herman BeksJappie Breimer
1-0
Chris DraijerFrans Lagerwaard
½-½
Douwe TjerkstraHans Kloots
1-0
Sijtze v d WalTrienke Wijmenga
½-½
Jan WeversAuke Wouda
1-0
Wim de GrootHans Starreveld 
1-0
Cornelis JellesmaTjeerd de Vries
0-1