21.12.13

Schaakvereniging Rijs e.o. wenst U Prettige Feestdagen!!!


Rijs boek derde zege in FSB Competitie!!!

Wim de Groot op weg naar 3 uit 3!!

  • Rijs boekt derde overwinning op rij.  
  • Op bord 1 speelde Chris Draijer tegen Jan de Smidt. Chris speelde gelukkig weer als vanouds, het eindspel was weer eens ijzersterk en met secuur spel pakte hij de volle buit.
  • Herman Beks op bord 2 kreeg een ingewikkelde stelling voor zijn kiezen. Frans van Emst wilde niet in herhaling van het vorige treffen en maakte er een ingewikkeld middenspel van. Hij bood remise aan. Herman die als een goede captain betaamt, liep langs de borden en kon tevreden de remise aannemen.
  • Op bord 3 had Wim de Groot het in eerste instantie niet gemakkelijk. Een moeilijk torenspel met elk 2 torens was lastig te beoordelen. Zijn tegenstander, Martinus Scheeringa vond echter niet de juiste voortzetting en Wim won enkele belangrijke en vooral lastige pionnen. Hij hield er een simpel eindspel aan over en won.
  • Jappie Breimer wilde niet verliezen van Ingrid Jansen. Vorige keer had hij verloren en dus was het goed opletten. Hij hield zich goed staande en bood remise aan Ingrid nam het direct aan.
  • Henk Breimer maakte er weer een bijzondere pot van. Met dreigingen, penningen, kwam zijn tegenstander Jaap v/d Hulst in tijdproblemen. Henk hield de stelling ingewikkeld en juist door die tijdnood maakte Jaap fouten en Henk boekte een mooie overwinning.
  • Tjeerd de Vries was minder gelukkig, hij verloor in de opening al een stuk van Gerrit Schoenmaker. die liet zich niet meer van zijn "stuk" brengen en wist de winst naar zich toe te trekken. Jammer voor Tjeerd.
  • Ja en dan Cornelis Jellesma! Alweer een prachtige prestatie. Met aanvallend spel en dreigingen op een gepende loper kwam hij in het eindspel een paard voor! Hij ruilde de dames af en offerde het paard en daarna promoveerde zijn pion als eerste tot een koningin! Zijn opponent Pieter van der Zee had nog drie zetten nodig om te promoveren. Cornelis maakte zelfs die pion onschadelijk en kon weer een prachtig punt aan zijn nu toch wel imposante zegereeks toevoegen!
  • Ook Trienke Wijmenga deed goede zaken. In de onderlinge competitie misschien wat minder goed spelend, dit soort partijen is ze goed op dreef. Ze pende een paard en wist met een kleine combinatie een eerste pion te winnen. Daarna nog een pion. Toen haar tegenstander Bert Dassen probeerde haar met loper en dame mat te zetten offerde ze simpelweg haar toren! Met een eindspel met 3 pionnen meer dwong ze haar opponent tot damesruil en toen gaf Bart op.

Rijs won met 6 - 2


Uitslag 3e ronde FSB competitie gespeeld vrijdag 20 december 2013 te Rijs.

Schaakclub Rijs e.o.
 Steenwijk II
6-2
Chris Draijer
Jan de Smidt
1-0
Herman Beks
Frans van Emst
½-½
Wim de Groot
Martinus Scheeringa
1-0
Jappie Breimer
Ingrid Jansen
½-½
Henk Breimer
Jaap v d Hulst
1-0
Tjeerd de Vries
Gerrit Schoenmaker
0-1
Cornelis Jellesma
Pieter van der Zee
1-0
Trienke Wijmenga
Bert Dassen
1-0






Schaakclub Rijs, waar al bijna 60 jaar serieus en met plezier wordt geschaakt!!

14.12.13

Jan Brinkman doet aanval op toppositie Herman Beks!



Cornelis Jellesma verrast met knappe remise tegen Chris Draijer!
Op vrijdag de 13e december werd er gewoon geschaakt in Hotel Jans, ongeluksdag of niet.
De meeste indruk maakte Cornelis Jellesma. Hij nam het met wit op tegen veelvuldig clubkampioen Chris Draijer. De strijd ging gelijk op, met aan Chris zijn kant een dame, 2 torens en een paard en 5 pionnen en aan Cornelis zijn kant hetzelfde, maar dan geen paard maar een loper. Het leek er voor de buitenstaander op dat Chris net ietsje beter stond, maar Cornelis verdedigde zich secuur met een paar goed doordachte zetten. Uiteindelijk kwam het tot een spectaculaire dameruil en resteerde een gelijk eindspel. Chris en Cornelis kwamen een geheel terechte remise overeen, een mooie opsteker voor Cornelis.

Chris raakte in de titelstrijd toch wel wat achterop, want zijn concurrenten Wim de Groot en Herman Beks wonnen allebei van Jan.

Wim wikkelde af naar een eindspel met 2 oppermachtige pionnen tegen Jan Wevers, waarna de laatste moest opgeven.

Koploper Herman Beks had een zware avond tegen de clubkampioen Jan Brinkman, die dit jaar weinig kan spelen en geen wedstrijdritme heeft kunnen ontwikkelen. Desondanks kwam hij een pion voor, maar Herman kreeg daar wel een aanval voor terug. Na een spectaculaire afruil resteerden aan Hermans kant 2 lopers, een paard en 2 pionnen, en die stonden tegenover een toren en 4 pionnen. Laat op de avond, of eigenlijk meer vroeg in de ochtend, want iedereen was al naar huis, bleek deze overmacht te groot en moest Jan opgeven.


Tjeerd de Vries verspeelde al snel een stuk tegen Hans Starreveld, echter hij vocht fel terug en wist de stand zo goed als gelijk te trekken, paard tegen toren, en in het eindspel was dat voor Hans niet voldoende om te winnen, het werd remise.

Andere Hans, Kloots, won wel, al heel snel tegen de met haar vorm worstelende Trienke Wijmenga. Jappie Breimer overtuigde tegen Theo Zwartjes, de laatste maakte geen duidelijke fouten maar had steeds minder ruimte op het bord. Jappie won.
Sijtze van der Wal en Douwe Tjerkstra tekenden de vrede. Volgende week de laatste schaakavond dit jaar met een externe wedstrijd tegen Steenwijk 2, en dan wordt het 60 jarig jubileumjaar 2014 geopend met de clubavond van vrijdag 3 januari en het Kliffenschaaktoernooi op zaterdag 4 januari.

  Meer foto's? klik hier.



Uitslagen 12e ronde onderlinge competitie gespeeld vrijdag  13 december 2013.

 Wit Zwart
Uitslag 
Herman BeksJan Brinkman
1-0
Sietse v.d. WalDouwe Tjerkstra
½-½
Hans StarreveldTjeerd de Vries
½-½
Wim de GrootJan Wevers
1-0
Jappie BreimerTheo Zwartjes
1-0
Trienke WijmengaHans Kloots
0-1
Cornelis JellesmaChris Draijer
½-½




Schaakclub Rijs, waar al bijna 60 jaar serieus en met plezier wordt geschaakt!!










En

7.12.13

Jan Wevers verslaat Trienke Wijmenga!


Zware "Hansenslag".

Trienke moest opgeven tegen Jan Wevers


Vrijdag 6 december 2013, de dag na sinterklaas konden we maar met een select groepje de interne competitie spelen.

De partij tussen Wim de Groot en Cornelis Jellesma zag er goed uit voor Cornelis. Met een combinatie won hij een stuk tegen een pion.
Wim moest nu uitkijken dat hij niet tegen een nederlaag zou oplopen. Op zijn beurt kwam Wim nu met een combinatie, waarmee hij zijn stuk terug kon winnen. Wat overbleef was een pion meer  en daarmee besliste hij de partij.  Je kan met recht  zeggen: " Daar kwam hij goed weg!". 

Een ware clash was de partij tussen de beide Hansen. Hans Starreveld, zoals gewoonlijk, viel aan en Hans Kloots niet bevreesd ging onmiddellijk in de tegen aanval.
Het zag er naar uit dat Hans Kloots opnieuw om 21.00 uur klaar zou zijn, maar deze keer ging het anders. Hij verweerde zich dapper en hield lang staande totdat de omsingeling hem opbrak en moest opgeven.

Chris Draijer aapte de zetten van Jappie Breimer na. Na afruilen van een loper en wat pionnen kreeg Chris 2 vrije torenlijnen. Met zorgvuldig manoeuvreren wist hij zijn paard zo te plaatsen, dat Jappie een pion moest geven.
Jappie probeerde met een stukoffer de stelling te ontregelen, maar het eindspel was onhoudbaar. Hij gaf op. 


LET OP a.s. vrijdag geen EINDSPELSTUDIE ivm vergadering jubileumcommissie!


Trienke Wijmenga had te maken met een lastige penning. Ze kon kiezen, de kwaliteit opgeven of een vol stuk. Ze koos voor het paard in te leveren. Jan Wevers liet zich niet meer verrassen. Voorzichtig ruilde hij nog wat stukken af en met 2 torens tegen 1 toren van Trienke pakte hij de volle buit.

De langste partij van de avond was die tussen Henk Breimer en Herman Beks. Na enkele zetten ging Henk van tafel, hij moest eerst wat telefoontjes beantwoorden. Daarna barstte de strijd los. Herman offerde een stuk, maar dat sloeg niet echt door. Henk op zijn beurt offerde een stuk terug. Had achteraf misschien niet gehoeven. Daarna kwam er een zinderend eindspel. Herman had 2 ver opgerukte pionnen, maar Henk had als eerste een tot dame gepromoveerde pion! De klok werd nu de vijand en de winst werd niet gevonden. Remise door eeuwig schaak. Gezien het  verloop van de partij een terechte uitslag.

Uitslagen 11e ronde onderlinge competitie gespeeld vrijdag  6 december 2013.

 Wit                                             Zwart                                   
Uitslag 
Wim de GrootCornelis Jellesma
1-0
Hans StarreveldHans Kloots
1-0
Jappie BreimerChris Draijer
0-1
Trienke WijmengaJan Wevers
0-1
Henk BreimerHerman Beks
½-½


Schaakclub Rijs, waar al bijna 60 jaar serieus en met plezier wordt geschaakt!!




Het toernooi begin om  10.00 uur
vanaf 9.30 uur is de zaal geopend