27.10.12

Wim de Groot herovert koppositie!



Topper Beks  Draijer onbeslist!



Chris Draijer leek in de topper tegen Herman Beks een overwicht te krijgen door zijn toren pontificaal midden op het bord te parkeren, maar Herman kon de aanval pareren en had enkele venijnige paardzetten paraat. De risico’s voor Chris werden te groot en de vrede werd getekend. 
Ook Trienke Wijmenga en Sytze van der Wal tekenden de vrede. Het was te zien dat Sytze goed kan dammen, hij stelde zijn pionnen en stukken als damschrijven op en dat bleek heel efficiƫnt, want Trienke kon geen doorbraak vinden en remise was een terechte stand.
 
De concurrentie profiteerde optimaal van dit gelijke spel. Wim de Groot nam de kop over na een felbevochten zege op Tjeerd de Vries. De laatste verdedigde zich secuur tegen alle aanvallen op zijn koningsvleugel, maar verbruikte te veel tijd en overschreed uiteindelijk de limiet in een stelling die bij nadere analyse remise leek.
 Wim wordt op de voet gevolgd door Jan Brinkman, die twee partijen speelde en twee overwinningen kon bijschrijven. Tegen Cornelis Jellesma werd het punt al met damewinst vlak na de opening binnengehaald. Jan Wevers bood zware tegenstand, het spel was lang gelijk, maar een combinatie door het centrum gaf uiteindelijk de doorslag.
 
Ook Douwe Tjerkstra en Henk Breimer doen nog mee in de strijd om de kop. Douwe kwam tegen Hans Starreveld een pion achter, maar hij bleek een prima eindspeltechniek in huis te hebben en kon uiteindelijk doorbreken. 

Henk Breimer toonde weer zijn topvorm aan door direct het initiatief te grijpen en Hans Kloots te verslaan.
 
Tenslotte vochten Jappie Breimer en Theo Zwartjes een spannend duel uit. Lange tijd was niet duidelijk wie er beter stond, Theo had goede tegenkansen, maar uiteindelijk sloeg Jappie’s aanval door en verdiende hij een vol punt.




Uitslagen 5e ronde onderlinge competitie gespeeld vrijdag 26 oktober 2012.

 Wit Zwart
Uitslag 
Wim de GrootTjeerd de Vries
1-0
Trienke WijmengaSijtze v.d. Wal
½-½
Herman BeksChris Draijer
½-½
Douwe TjerkstraHans Starreveld
1-0
Hans KlootsHenk Breimer
0-1
Jan WeversJan Brinkman
0-1
Jan BrinkmanCornelis Jellesma
1-0
Jappie BreimerTheo Zwartjes
1-0

Schaakclub Rijs, waar al meer dan 50 jaar serieus en met plezier wordt geschaakt!!

20.10.12

Sensationele overwinning Henk Breimer!


Laatste Nieuws!!!
Ledenvergadering vrijdag 2 november
aanvang 19.30 uur.



Cornelis Jellesma verslaat Hans Kloots!


Vrijdagavond 19 oktober,  de vierde ronde bij Hotel-Restaurant Jans in Rijs.

Trienke Wijmenga kwam een paard voor tegen Douwe Tjerkstra. Om mat te 
voorkomen meende ze het op te lossen door dit stuk terug te geven.
Douwe verkoos een andere doeltreffende damezet die Trienke niet had gezien. Mat was onvermijdelijk. 

Hans Kloots had een hele moeilijke avond tegen een zeer goed spelende Cornelis Jellesma.

Hans werd "gek" van al die paarden voor zijn deur. Met een eenvoudig zetje wilde hij deze paarden verjagen. Cornelis sloeg een paard, de dame van Hans stond "in".
Hans ruilde de dame en Cornelis sloeg met zijn paard terug en won zo een stuk! Met de torens probeerde Hans nog tegenspel te bieden, maar Cornelis loodste zijn koning naar veiliger oorden en pakte het volle punt.


Tjeerd de Vries kwam slecht uit de opening en moest alle zeilen bijzetten om Hans Starreveld's aanval te pareren.

 Door een combinatie won Hans een pion, maar de aanval zette niet door. Daarna werd de stelling ingewikkeld en besloten ze tot remise.

Wim de Groot won in de opening een pion en gaf Sijtze vd Wa

weinig kansen om er nog een mooi lego bouwwerkje van te maken. 

Chris Draijer pakte in het een middenspel een pion. Jappie Breimer

verdedigde zich uitstekend. Met een sterk loperpaar kon hij goed stand houden. Chris probeerde een stuk tegen 3 pionnen, maar kwam niet verder dan de zesde rij met zijn vrijpion. Het eindspel werd niet aangegaan. Remise werd overeengekomen.

De klapper van vrijdagavond kwam uit de partij van de beide H's,

Herman Beks tegen Henk Breimer
 In de opening probeerde Herman van de theorie af te wijken.Dit kostte een pion, maar dat was nog te overzien, totdat Henk met een prachtige verassende torenzet kwam. De dame werd gekaapt tegen een toren en een paard. Natuurlijk is de wedstrijd nog niet afgelopen en Herman probeerde van alles, maar Henk bleef bijzonder alert. Hij wikkelde zorgvuldig af naar een gewonnen eindspel en laat op de avond moest Herman de koning omleggen. 




Aan het eind van de avond kon er toch weer gelachen worden. 



Uitslagen 4e ronde onderlinge competitie gespeeld vrijdag 19 oktober 2012.

 Wit Zwart
Uitslag 
Trienke WijmengaDouwe Tjerkstra
0-1
Hans KlootsCornelis Jellesma
0-1
Tjeerd de VriesHans Starreveld
½-½
Wim de GrootSijtze v.d. Wal
1-0
Chris DraijerJappie Breimer
½-½
Herman BeksHenk Breimer
0-1

Schaakclub Rijs, waar al meer dan 50 jaar serieus en met plezier wordt geschaakt!!

13.10.12

Hans Kloots verslaat Jappie Breimer !


Laatste nieuws!!

indeling FSB competitie bekend.










 Jan Wevers van nul af.

Wim & Douwe
Herman Beks en Chris Draijer leiden na drie ronden de dans op het kampioenschap bij Schaakclub Rijs. Herman won overtuigend en snel van Trienke Wijmenga. 

Chris had een wat zwaardere avond, hij kon aan het eind van de avond tegen de taai spelende Tjeerd de Vries afwikkelen naar een gewonnen eindspel. Beiden hebben nu de volle score met 3 uit 3.

Aan de andere kant van de ranglijst streden Jan Wevers en Theo Zwartjes onderling om van de hatelijke nul af te komen. Jan Wevers kwam met een ruimtelijk overwicht uit de opening. Theo verweerde zich goed en leek uit de verdediging te kruipen. Jan sloeg echter snel toe toen Theo met zijn paard te ver doorging en besliste de partij.

De held van de avond was deze keer Hans Kloots. In de opening zette zijn tegenstander Jappie Breimer zijn eigen loper vast en Hans kon het stuk inrekenen. Met een prachtige aanval direct op de koning leek Hans de partij snel te beslissen, maar Jappie won de loper en knokte zich daarmee weer terug in de partij. In het resterende toreneindspel gaf de randpion van Hans echter de doorslag en kon hij het volle punt alsnog binnentikken.

Een waar spektakel was de partij tussen Douwe Tjerkstra en Wim de Groot. Weer leek Douwe voor een stunt te gaan zorgen want door een foutje van Wim vlak na de opening won hij een kwaliteit. Wim had echter nog goed tegenspel met zijn twee sterke lopers. Uiteindelijk restte een toren eindspel met elk 4 pionnen. Wims’ pionnenstructuur was beter en zijn vrije pion stond meer aan de rand. Dat gaf de doorslag, laat op de avond won Wim en hij staat nu samen met de ook winnende Jan Brinkman (met een tactische wending tegen de taaie Sytze van der Wal) op plaats 3.

De nobelprijs voor de schaakvrede ging deze keer naar de heren Henk Breimer en Hans Starreveld. Hans leek in de opening de duidelijke winnaar, maar zag in de slotfase Henk weer langszij komen, waarna de vrede werd getekend en beiden er nog goed voor staan in de ranglijst.



Jan en Hans


Trienke & Herman


Uitslagen 3e ronde onderlinge competitie gespeeld vrijdag 12 oktober 2012.

 Wit Zwart
Uitslag 
Herman BeksTrienke Wijmenga
1-0
Jan BrinkmanSijtze v.d. Wal
1-0
Tjeerd de VriesChris Draijer
0-1
Hans StarreveldHenk Breimer
½-½
Douwe TjerkstraWim de Groot
0-1
Theo ZwartjesJan Wevers
0-1
Hans KlootsJappie Breimer
1-0



Schaakclub Rijs, waar al meer dan 50 jaar serieus en met plezier wordt geschaakt!!

6.10.12

Knappe zege Douwe Tjerkstra!


 Zes schaakpartijen op vrijdagavond 5 oktober in Hotel Jans.


Kampioen Wim de Groot had weer een pittige tegenstander in de persoon van Hans Starreveld. Wim was wakker geschud door zijn eerste competitienederlaag in ruim een jaar en zette nu wel een scherpe aanval op. Geconcentreerd drong hij Hans in de verdediging. Hans verloor al snel veel materiaal en de partij.

 De kampioenendoder van de week ervoor, Jan Brinkman, leerde tegen Douwe Tjerkstra dat roem vergankelijk is. In een 4 uur durend spektakel verloor Jan in de tijdnoodfase het eindspel van de sterk spelende Douwe Tjerkstra.

Chris Draijer won wel, tegen Hans Kloots, maar deze had na zijn pionverlies nog een aantal trucs. Chris had veel tijd nodig het toreneindspel uit te maken, maar uiteindelijk brak zijn pion toch door en was de partij beslist.

Concurrent Herman Beks had een gemakkelijker avond, Tjeerd de Vries liet een paard in de penning staan en verloor dit stuk. Hij slaagde er niet meer in om het nog goed te maken.

Jappie Breimer herstelde zich goed van de nederlaag van de 1e ronde, hij won van Trienke Wijmenga.

De enigen die hun partij vreedzaam oplosten waren Cornelis Jellesma en Sytze van der Wal. De beste kansen waren voor Cornelis met zijn verdubbelde torens, maar Sytze hield genoeg spel over voor het halve punt.

Uitslagen 2e ronde onderlinge competitie gespeeld vrijdag 5 oktober 2012.


 Wit Zwart
Uitslag 
Wim de GrootHans Starreveld
1-0
Herman BeksTjeerd de Vries
1-0
Jappie BreimerTrienke Wijmenga
1-0
Douwe TjerkstraJan Brinkman
1-0
Cornelis JellesmaSijtze v.d. Wal
½-½
Hans KlootsChris Draijer
0-1







Schaakclub Rijs mag zich al jaren verheugen op het lidmaatschap van deze dame, tijd om ze eens in het zonnetje te zetten


Schaakclub Rijs, waar al meer dan 50 jaar serieus en met plezier wordt geschaakt!!